GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)


Mi az az FDM technológia?

Az FDM rövidítés az angol "Fused Deposition Modeling" kifejezést takarja, ami magyarra lefordítva a huzallal működő 3D nyomtatókat, illetve azok által alkalmazott technológiáját jelenti. A 3D nyomtató műanyag alapú huzalt adagol a magas hőmérsékletre fűtött extruder fejbe, ahol az olvadt műanyag egy kisméretű fúvókán keresztül jut ki a fejből. A gép 2 tengelyen mozgatja a fejet (X-Y) és a hotbed Z tengelyű mozgatásával rétegről-rétegre építi fel a modellt.

Mi az a filament?

A "filament" angol szó a 3D nyomtatási technológiában a műanyag vagy műanyag alapú szálat takarja, amelyből a gép a modellt építi fel. A legelterjedtebb átérők az 1,75 mm és a 2,85 mm, míg anyag típusból rengeteg féle van, pl. PLA, ABS, HIPS, PETG, PVA, Nylon, stb...

Mi az a DLP technológia?

A DLP a Digital Light Processing angol kifejezés rövidítése, ami szó szerinti fordításban "digitális fény feldolgozást" jelent, ami persze nem mond semmit. A DLP technológiát alkalmazó 3D nyomtatók a következő képpen működnek. A berendezésben egy olyan "kád" található, amelynek a feneke egy kifeszített átlátszó fólia (FEP fólia). Ebbe a kádba kell önteni az UV érzékeny gyantát. A kád alatt egy monokróm LCD található, azalatt pedig egy UV fényforrás. Az LCD a "slicer" szoftver által generált file-ból betöltött, a kinyomtatandó modell rétegenkénti képét jeleníti meg, így kimaszkolva azokat a részeket, amelyeket nem kell UV-val kezelni. A többi rész, ahol az UV fény "érintkezik" a gyantával, néhány másodperc alatt megszilárdul, ezzel elkészül egy réteg. Ekkor az építő platform, amelyre az első rétegek tapadnak, függőleges irányba elmozdul, mindig egy réteggel eltávolodva a kád aljától, így építve a modellt rétegről rétegre. A kész modellt rendszerint tovább kell UV-kezelni a végleges keménység eléréséhez. Ez egyszerű, párezer Forintos UV lámpával megoldható.